Un fluture care bate din aripi într-un anume loc de pe glob provoacă uragane de cealaltă parte a lumii.... Ray Bradburry

sâmbătă, 10 iulie 2010

Efectul fluture 

      Deunăzi mi-a atras atenţia un reportaj transmis de unul din canalele naţionale TV. Un puşti de 11 ani dispăruse de acasă două săptămîni. Provenea dintr-o familie despărţită şi locuia cu mama şi cu bunica. Fusese găsit de familie la o sala de Internet. Cea fost mai şocant a fost faptul că timp de două săptămîni, puştiul nu făcuse altceva decît să joace acelaşi joc. Întrebată dacă a mai dispărut de acasă, mama băiatului a confirmat. Mai mult a spus că de multe ori ia ultimii bani din casă ca să meargă la Internet Cafe. La prima vedere pare că avem de a face cu tulburări de comportament. În parte sînt de acord cu diagnosticul, dar numai în parte. Pentru că reporterul care a făcut materialul a stat de vorbă şi cu directoarea şcolii unde învăţa puştiul. Aceasta a recunoscut că era un elev bun, peste medie, pasionat de calculatoare. Drept urmare va face tot posibilul să îl treacă la o clasă de informatică. Mai mult, s-au găsit şi nişte sponsori şi băiatul a primit un calculator.
      Un specialist de şcoală veche i-ar fi acuzat de inconştienţă, că tînărul a luat-o deja pe un drum greşit şi l-ar fi îmbuibat cu medicamente. Eu ca adept, al practicilor moderne şi a şcolii americane de psihologie, consider că s-a întîmplat un lucru firesc şi dacă mama băiatului nu va încerca să îl ducă la un psihiatru, ci la un psiholog, lucrurile vor intra pe făgaşul lor normal.
       Din păcate, cazul puştiului pe care l-am văzut la televizor, nu este singular. Sînt n cazuri doar în România ca să nu mai vorbesc de ce se întîmplă în lume. Copiii noştri au patima informaticii, doar că această patimă este o adevărată capcană. Calculatorul şi tehnologia X sînt un pericol, la fel de mare, ca şi terorismul, e drept, la o altă scară. Cum mai spuneam într-un articol anterior, s-a creat o adevărată sectă a informaticienilor, pe care am numit-o, eufemistic - Biserica Sfîntului Tub Catodic. Acest lucru se întîmpla în urmă cu un deceniu. Şi tot atunci mi-a venit în minte efectul fluture despre care citisem în adolescenţă. Oamenii de ştiinţă nu ştiu ce este efectul fluture. Iubitorii de SF însă, au aflat despre el din povestirile lui Ray Bradbury. În povestirea cu acelaşi nume, Bradbury explică simplu, ce este acest efect. Un fluture care bate din aripi într-un anume loc de pe glob, la Bucureşti să spunem, provoacă uragane de cealaltă parte a acestuia adică în Honolulu.
         De cîţiva ani, efectul fluture se manifestă şi în lumea reală. În urmă cu un sfert de veac, cînd Bill Gates revoluţiona lumea calculatoarelor, nimeni nu s-a gîndit ce furtună va stîrni. Şi cum se întîmplă cu orice uragan, după cum simţim chiar pe pielea noastră, efectele sale sînt devastatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu